Giv din kat mulighed for leg og motion med et kradsetræ

Fra naturens side har katte lyst til at kradse på og i ting. Hvis du gerne vil have en velfungerende og glad kat, er det vigtigt, at den får lov til at kradse. Den gør det nemlig ikke for at træls eller irriterende, men fordi den har behov for at gøre det.

At kradse er først og fremmest godt for kattenes klør, fordi det hjælper dem med at fjerne døde hudceller og flossede negle. Når katte kradser får de samtidigt mulighed for at strække deres krop ud. Sidst, men ikke mindst, så kradser katte også for at markere deres territorium, både visuelt i form af kradsemærker og med lugte fra deres klør.

 

Giv din kat et kradsetræ

Det kan dog være rigtig træls, hvis ens kat har udset sig sofaen og det dyre gulvtæppe som oplagte steder at kradse. I stedet for at skælde katten ud, skal den have et nyt alternativ. Et oplagt alternativ er et kradsetræ.

At finde det rigtige kradsetræ er dog ikke lige til. Nogle vil måske ty til at genbruge et gammelt kradsetræ eller overtage en vens aflagte. Dette er næsten altid en dårlig idé, da katten vil se en anden kats kradsemærke og opfange dens lugt, hvorfor den ikke vil bruge kradsetræet. Derfor skal man som tommelfingerregel altid købe et nyt kradsetræ.

Der findes mange forskellige slags kradsetræer at vælge imellem, så det kan være lidt af en jungle af finde rundt i. Du kan få en idé om, hvilket slags kradsetræ din kat kan lide, ved at kigge på de genstande og møbler, din kat plejer at kradse på. På den måde kan du købe et kradsetræ i et materiale, som katten allerede har udvist interesse for at kradse i.

Den helt simple løsning vil være at købe et kradsebræt, som du kan hænge op på væggen. Det fungerer helt fint for nogle katte, men mange katteejere oplever stor succes med et større kradsetræ, som katten både kan klatre på, kradse i og bruge som soveplads og hule. Mange store kradsetræer kan også tilpasses med forskellige moduler, materialer og farver, så som disse fra Jekas Hund og Kat.

 

Placer det, det rigtige sted

Hvis du gerne vil have din kat til at bruge sit nye kradsetræ, skal du sørge for at finde den optimale placering. Formålet med kradsetræet er ikke kun, at katten skal kradse i det. Det skal også bruges som udkigspost, seng og opholdssted.

Det vil være ideelt at placere kradsetræet i et rum, som du opholder dig meget i. Hvis det står isoleret et sted i dit hjem, er der risiko for, at din kat ikke vil bruge det. Kradsetræet skal dog ikke placeres i et gennemgangrum eller lige ved en døråbning, hvor katten kan risikere at blive forskrækket, når du eller andre går forbi. Et hjørne i stuen eller køkkenalrummet vil være perfekt.

Hvad angår træets placering i rummet, så skal det placeres et sted, der giver katten et godt overbliver over rummet.

Lige gyldigt hvor du placerer det, skal du sørge for, at det står stabilt. For at opnå den nødvendigt stabilitet kræver det ofte, at træet bores fast til væggen og/eller loftet.

admini